DE FABRIEK VAN DE TOEKOMST, VANDAAG
VERGEET AMATEURISTISCHE ROBOTS UIT SLECHTE HOLLYWOODFILMS. DE ÉCHTE ROBOTS ZIJN VRIENDELIJK. EN COLLEGIAAL. EN VÉÉL SLIMMER DAN HUN COLLEGA’S VAN HET GROTE SCHERM.
Onze industrie staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering. Dat is niet voor het eerst: na de intrede van stoommachines, elektriciteit en computers zijn we zelfs aan de vierde industriële revolutie toe. In die nieuwe omwenteling is een steeds grotere rol weggelegd voor robots, slimme machines en slimme objecten.
Imec kijkt uit naar die revolutie. Sterker nog: we ontwikkelen mee de technologieën en tools die deze verandering zullen versnellen en ze de juiste richting zullen uitsturen. Zo maken onze sensoren machines, voorwerpen en robots slimmer en beter inzetbaar. En onze chips zorgen ervoor dat we straks veel meer kunnen doen met de producten die van de fabrieksband rollen.
Kleine chips, grote gevolgen
Als we zeggen dat objecten rondom ons steeds slimmer worden, willen we vooral zeggen dat ze steeds beter in staat zijn om signalen van de omgeving op te vangen én om die signalen om te zetten naar nuttige informatie. En omgekeerd uiteraard ook: slimme voorwerpen maken zichzelf kenbaar aan de omgeving, zonder dat daarvoor een speciale handeling vereist is.
Een goed vertrekpunt om die evolutie te begrijpen, is de uitvinding van de streepjescode. Die laat iemand met een scanner toe om in een fractie van een seconde informatie te verkrijgen over het product dat voor hem ligt – de prijs ervan, bijvoorbeeld. Sinds de intrede van de QR-code is die overdracht van informatie nog veel rijker geworden.
Maar beide toepassingen verzinken in het niets als we kijken naar de kracht van RFID (Radio Frequency Identification) en NFC (Near Field Communication) chips. Die zijn immers in staat om informatie over te dragen zonder dat fysiek of visueel contact nodig is met de scanner. Het is voldoende dat beide in elkaars buurt zijn. De inhoud van de overgedragen informatie is bovendien zo goed als eindeloos.
Hét nadeel van die chips, is dat het … chips zijn. Die moeten immers in silicium gemaakt worden en dat kost tijd en geld – zeker in vergelijking met een geprinte streepjes- of QR-code. Maar daarvoor heeft imec nu een oplossing: door dunne laagjes metaaloxide te printen op plastic stickers, worden RFID-en NFC-chips goedkoper, energiezuiniger én plooibaar.
Toepassingen voor die nieuwe productietechnologie zijn dan ook eindeloos: van augmented reality in spelborden tot intelligente magazijnen die volledig robotgestuurd opereren. Of wat dacht je van papieren voedselverpakkingen waarin informatie over de houdbaarheid en de herkomst geïntegreerd zijn? Met voorstellen voor recepten op basis van de andere producten die in je koelkast liggen?
Robot of mens? Partner!
Niet alleen producten en objecten worden intelligenter. Machines evolueren op dezelfde manier. Want wie dacht dat de complexe robotische armen in auto-assemblagefabrieken het summum van machine-intelligentie zijn, komt bedrogen uit. Slimme robots komen onze weg uit. Maar dat wil niet zeggen dat mensen straks overbodig worden. Integendeel: het zou best kunnen dat onze rol nog belangrijker wordt. Wie goed kijkt naar de robotgestuurde fabrieken van vandaag, ziet dat robots en mensen daar steeds gescheiden van elkaar opereren. Dat heeft vooral te maken met veiligheid: voorgeprogrammeerde robots houden geen rekening met de aanwezigheid van mensen, en kunnen dus heel wat ongevallen veroorzaken. Maar die terechte voorzichtigheid is meteen de grootste beperking van deze zogenoemde ‘caged robots’: ze kunnen alleen doen waartoe ze geprogrammeerd zijn. Bijsturingen doen, vraagt stilleggen van de productie en complexe programmatie. Zo slim zijn die robots dus echt niet.
Imec werkt mee aan sensoren en camera’s voor robots die zich wél bewust zijn van hun omgeving en temperatuur, warmte, diepte, kleur en bewegingen registreren. Die robots houden rekening met de wereld om hen heen, en kunnen dus in dezelfde ruimte opereren als hun menselijke collega’s. Bovendien zijn die robots in staat om van hun collega’s bij te leren. Zo kunnen operatoren handelingen voordoen en uitleggen, waarna de robot die autonoom toepast. Die artificiële intelligentie staat bijna op punt. Het resultaat? Robots worden partners van mensen. Die orders opvolgen en taken aanleren. En die dus flexibel ingezet worden voor taken die beter door mechanische medewerkers worden ingezet.
Slimme camera’s
Camera’s worden steeds belangrijker in onze wereld vol slimme objecten en systemen. Ze bezorgen ons cruciale informatie over de wereld rondom ons, en maken die gebruiksklaar voor andere systemen om te verwerken. Ook voor machines en computers blijft visuele input cruciaal.
Maar ook die camera’s zelf zijn aan een gigantische evolutie bezig. Ze worden niet alleen kleiner, krachtiger en goedkoper (en kunnen zo veel vaker geïntegreerd worden), ze kunnen vooral steeds meer aspecten van de wereld rond ons ‘zien’. Zaken die wij met het blote oog niet kunnen waarnemen. Vergelijk het met een infraroodcamera die toont wat zich in het donker afspeelt. Maar infraroodlicht is nog maar het tipje van de ijsberg.
Zogenoemde hyperspectrale camera’s detecteren het gereflecteerde licht van objecten, en dat in zeer fijne golflengtebanden. Deze camera’s kunnen onder meer gebruikt worden om de kwaliteit van voeding te controleren, de samenstelling van objecten, enz. Zo zijn ze in staat om in de supermarkt de mango aan te wijzen die het best is om vandaag op te eten, of helpen ze graanboeren om de kwaliteit van hun oogst te kennen tot in het kleinste detail. Imec ontwikkelt hyperspectrale camera’s op basis van standard chiptechnologie waardoor ze veel compacter en goedkoper zijn dan de types die vandaag gebruikt worden. Hierdoor gaan ze veel breder inzetbaar worden.